Какво трябва да знаете за нас?

Изборът да построим или закупим дървена къща е една естетична и екологична мечта. Решението, дали сглобяема дървена къща или тухлена/бетонна къща обаче, не е толкова лесен.
Съвременните дървени къщи, са все по-популярни в Северна Европа, САЩ и Канада. През последните години технологичното развитие в съчетание с екологични тенденции, стимулира този пазар. От какъв материал да е къщата – ела, смърч, лиственица, все по-често се разглеждат по време на обсъждането на проекта за строителство на еднофамилна дървена къща.
Дървена рамка, панели, греди, сглобяеми конструкции, техниките за изграждане на дървена къща са многобройни. Всяка фирма, изграждаща домове от дърво, си има собствени особености, но дървената рамка представлява най-важната част.
Основните предимства на дървената сглобяема къща.
На първо място екологична и енергоефективна. Както за живееещите, така и за природата.
Този материал естествено съхранява въглерод и тъй като е естествен изолатор, дървото намалява разходите за отопление. Внимавайте, дървена рамкова къща не означава “изцяло дърво”, тъй като при такъв тип къщи само конструкцията е от масивно дърво, докато останалата част е изработена от трансформирани материали, по-специално възстановена пресована дървесина. Това донякъде опорочава екологичния имидж.
От друга страна, ако се спрете на къща изцяло от дърво, вашата конструкция ще бъде много по-приятелски настроена към околната среда. Да, този вариант е по-екологичен, но и по-скъп. Трябва да се обърне внимание и на произхода на дървото. Дървото е 12 пъти по-изолиращо от бетона. Изборът на дървена конструкция оптимизира топлинните характеристики на къщата и следователно намалява бъдещото ви потребление на отопление. Друго предимство: дървото не причинява конденз!
Дървената конструкция е лека, устойчива, гъвкава и модулна.
Конструкцията на дървена къща позволява много архитектурни възможности, поради своята лекота, гъвкавост и устойчивост. За еднакви конструкции дървото е до 7 пъти по-леко от бетона. Лекотата обаче не означава крехкост. Всъщност дървото е много по-устойчив материал, отколкото си представяме. Дървото се използва още в строителството на къщи от зората на времето в страни като скандинавските страни или Канада, където климатът може да бъде доста суров. Освен това дървото се съчетава с много други материали, което позволява стилът на къщата да бъде адаптиран към архитектурата на региона, която се характеризира с тухла, камък, бетон и др. Респективно, стилът може да бъде селски или много съвременен.
Дървената къща се строи сравнително бързо и лесно.
Дървената къща не изисква копаене, за да се изгради дълбока основа, а сглобяването на материалите е сравнително бързо и лесно. Някои строители дори предлагат да доставят рамковите панели директно, напълно оборудвани, включително прозорци за сглобяване, което значително ускорява времето за строителство.
Изберете комфорт с дървена къща.
Дървената къща е топла и приветлива. Хигрометрията на околната среда се регулира от дишащата природа на материала. Освен това ниската инерция на дървесината позволява бързото отопление на къщата, което допринася за комфорта на къщата ежедневно.
Повече жилищно пространство.
Жилищната площ на дървените къщи е оптимизирана благодарение на малката дебелина на стените. Като цяло печелим около 10% повече жилищна площ, отколкото в бетонни и тухлени.
И накрая, въпреки че дървото е запалим материал, то парадоксално има отлични свойства на огнеупорност. Топлопроводимостта му е 10 пъти по-ниска от бетона. При пожар дървото запазва своята механична и носеща способност по-дълго от другите материали. Поради това има по-малък риск от срутване на конструкцията, от което пожарникарите силно се страхуват.